-->

Amp HTML Blog Adalah Blog Baru Memakai Template Valid Amp HTML.Dulunya Sebagai Blog Percobaan Yang Kemudian Di Kembangkan Menjadi Blog AMP HTML Dengan Konten Seputar AMP HTML Dan Yang Berkaitan Dengan Blog

© Genel Blog Theme by Jago Desain

Katkıda bulunanlar

404Something Wrong!

The page you've requested can't be found. Why don't you browse around?

Take me back

Popüler Makaleler

KEDİLERDEN İNSANLARA GEÇEN BULAŞICI HASTALIKLAR

 



 ~Birçok hayvan gibi evcil kediler de hastalık  taşıyabiliyor ve bunu zaman zaman sahiplerine bulaştırabiliyor. Hayvanlardan insanlara bulaşan bu hastalıklara zoonotik hastalık ismi veriliyor.
 ~Bu hastalıklar, insanlara doğrudan temasla, pireler gibi ara konaklarla veya kedilerin çevreye saldığı patojenlerle etkileşim yoluyla bulaşabiliyor.Bu patojenlerden bazılarını, kancalı kurt ve yuvarlak kurt gibi parazitler oluşturuyor. Kedi dışkıları veya diğer kontamine maddeler yoluyla insanlara geçen bu parazitler, kedilerde nadiren ciddi sorunlara yol açtığı için fark edilmiyor. Ancak insanlara bulaştığında ciddi sağlık problemleri yaratabiliyor.

 ~Bu nedenle araştırmacılar, kedi sahiplerinin evcil hayvanlarını parazit tedavisi için düzenli olarak veterinere götürmesi gerektiğini ifade ediyor.


Kuduz

Enfekte bir kediden geçebilecek en ciddi hastalık kuduzdur ve kuduz olan bir kedi tarafından ısırılan kişi gecikmeden doktora gitmelidir.



Kedi Tırmığı Ateşi

Kedinin tırmıklaması veya ısırmasından sonra ortaya çıkan seyrek bir hastalık olan kedi tırmığı ateşi, bartonella henselas adlı bir bakteri ile olan enfeksiyona bağlıdır ve ısırık veya tırmıktan 3-10 gün sonra başlıca belirtiler ortaya çıkar. İlk belirti, etkilenen alanın yakınında şişen bir lenf nodu olmasıdır. Bu lenf nodu, ağrılı ve hassas bir duruma gelir. Ateş, döküntü ve baş ağrısı oluşabilecek diğer belirtilerdir. Tanısı ise şişkin lenf nodunun biyopsisi ve deri testi ile yapılır. Tedavide ise ateşi ve baş ağrısını hafifletmek için analjezik ilaç (ağrı kesiciler) kullanımı vardır. Genellikle hastalık, birkaç ay içinde tamamen iyileşir.



Toksoplazmozis

Kediler genellikle, bu hastalığı yapan toxoplasma gondi adlı bir tek hücreli parazit taşır. Genellikle kedinin dışkısı ile temas sonucu olan parazit enfeksiyonu çoğu zaman ciddi olmasa da hamile kadınlarda bazı etkileri olabilir. Yalnız bilinmelidir ki insanlara bulaşan toksoplazma enfeksiyonlarında kediler aslında en düşük risktir. Enfeksiyonun insana bulaşabilmesi için ağızdan girmesi gerekir. Enfekte olan bir kedinin dışkısı 2-3 haftalık bir süreden sonra parazit taşımaz. Ayrıca enfeksiyonu geçiren kedi bağışıklık kazanır ve durum tekrarlamaz. Dolayısıyla sokak kedileri genellikle erken yaşta bu enfeksiyonu geçirdiği için büyük kedilerden bulaşması çok düşük bir risktir. Çiğ et ile beslenmeyen ve sokağa çıkmayan ev kedilerinde ise hiç görülmez diyebiliriz. Kedi dışkısı ile toprağa geçen parazit otlarken inek gibi hayvanlara bulaşabilir. Bu yüzden bu hayvanın eti az pişirilirse insana da bulaşabilir. Aynı şekilde toprakla temas etmiş meyve ve sebzeleri de uygun şekilde yıkayarak tüketmek gerekir. 

Belirtiler genellikle doktora gitmeyi gerektirmez ve hafif bir soğuk algınlığı olarak şeklinde atlatılır. Hafif kas ve eklem ağrıları görülebildiği gibi yorgunluk ve lenf düğümlerinde şişmeler de görülebilir. Çok nadir olarak göz enfeksiyonlarına sebep olabilir. Ancak lösemi, lenfoma, AIDS hastaları ile organ nakli yapılan hastalarda ağır seyredebilir. Hatta ölüme neden olabilir.



Erken hamilelikteki enfeksiyon, düşüğe ve fetusta ağır malformasyona sebep olabileceği için kedi besleyen hamile kadınların sokakta sevdikleri bir kedinin dışkısının çıktığı bölgeye dokunmaktan kaçınması ve ellerini yıkamadan ağızlarına temas etmemesi faydalı olacaktır. Hamileliğin daha ileri zamanlarında ise enfeksiyonlar, fetusta sinir sistemi bozukluklarına ve erken çocuklukta körlüğe yol açabilir. Erken dönem hamilelikte enfeksiyonun bulaşma riski düşüktür ama ciddi sorunlara neden olur. Son 3 ayda geçen enfeksiyon ise daha kolay bulaşır fakat zarar verme riski düşüktür. Detaylı ultrasonografi ile bebekte zarar oluşup oluşmadığına bakılır ve 20. gebelik haftasından sonra bebeğin göbek kordonundan kan alınır. Böylece kesin tanı konur. Kanda lgM varlığı varsa bebekte enfeksiyon vardır.

Kedi dışkısı, kedideki toksokariazise sebep olabilecek yuvarlak solucan yumurtaları taşıyabilir ve ağızdan alınmış bir solucan larvası göze giderek görme bozukluğuna veya körlüğe sebep olabilir. Kedi dışkısı ile kirlenmiş kumda veya toprakta oynayan çocuklar daha fazla risk altındadır.

Tedavi antibiyotikle yapılır fakat hamile bir kadın için antibiyotik kullanımı bebekteki zararı engelleyecek mi, kesin değildir. Bu yüzden ciddi bir saptama varsa gebelik sonlandırılabilir.

You Might Also Like:

Tambahkan Komentar Sembunyikan

AMP HTML BLOG

Amp HTML Blog Adalah Blog Percobaan Mengunakan Template AMP HTML.Situs Kami Menyajikan Konten Menarik Seputar Informasi Dunia Maya Dan Hal-Hal Yang Masih Berkaitan Dengan Blog AMP HTML.

NEWSLETTER SIGNUP

© 2017 Genel Blog - Template Created by goomsite And Otomologi- Proudly powered by Blogger