-->

Amp HTML Blog Adalah Blog Baru Memakai Template Valid Amp HTML.Dulunya Sebagai Blog Percobaan Yang Kemudian Di Kembangkan Menjadi Blog AMP HTML Dengan Konten Seputar AMP HTML Dan Yang Berkaitan Dengan Blog

© Genel Blog Theme by Jago Desain

Katkıda bulunanlar

404Something Wrong!

The page you've requested can't be found. Why don't you browse around?

Take me back

Popüler Makaleler

Köpeklerde Osteomiyelit Nasıl Tedavi Edilir?

 

Köpek Osteomiyeliti nedir?

Osteomiyelit bir ağız dolusu kelimedir. Onu bileşenlerine ayırdığımızda, gerçekten sadece kemik (osteo-) ve kemik iliği (miyel-) iltihabı (-itis) anlamına gelir. Tıbbi olarak köpeklerde osteomiyeliti düşündüğümüzde, kemik ve kemik iliğinde enfeksiyondan bahsediyoruz.

Osteomiyelite neden olan kemik enfeksiyonlarına genellikle bakteriler neden olur, ancak nadir durumlarda mantarlar da neden olabilir; Bu yazıda köpeklerin nasıl osteomiyelit olduğunu, nasıl teşhis ettiğimizi ve bu hastalığı tedavi etmek ve yönetmek için neler yapılabileceğini anlatacağız.

Osteomiyelite Neden Olan Bakteri Türleri

Staphylococcus'un 3B modeli - Veterinerliği Seviyorum

Yukarıda bahsedildiği gibi, köpeklerde osteomiyelite neden olan enfeksiyonlara genellikle bakteriler neden olur. 

Çoğu bakteriyel enfeksiyona oksijen (aerobik) gerektiren bakteriler neden olur. Spesifik türler arasında Staphylococcus, Streptococcus, Escherichia ve Pseudomonas türleri bulunur ve bunlardan sadece birkaçı sayılabilir. 

Anaerobik bakteriler, yalnızca kan akımının kesilmesi (nekroz) gibi nadir durumlarda bir kemiğe yerleşir. Birden fazla bakteri aynı anda enfeksiyonlara neden olabilir (polimikrobiyal). Bu, özellikle kemik dış dünyaya maruz kaldığında gelişen enfeksiyonlarda, örneğin açık bir kırıkta yaygındır.

Mantarlar da nadiren kemiğe bulaşabilir. Bazı türler yalnızca Kuzey Amerika'ya özgüdür ve Güney ABD'de bulunan Coccidioides immitis ve Blastomyces dermatitidis'i içerir. Aspergillus mantar türleri de kemiği enfekte edebilir ve dünya çapında bir dağılıma sahiptir.

Osteomiyelit – Klinik Belirtiler

Köpeklerde fark edebileceğiniz klinik osteomiyelit belirtileri enfeksiyon ve iltihaplanma ile ilişkili belirtileri içerir. 

Osteomiyelitli köpeklerde bazı yaygın klinik belirtiler şunlardır:

  • Etkilenen bacakta topallık ve topallama epizodik olabilir.
  • Ateş, enfeksiyonla savaşan hayvanlarda yaygındır.
  • Evcil hayvanınızın vücudu, enerjisini enfeksiyonla mücadele etmek için kullandığından uyuşukluk.
  • Vücuttaki enfeksiyona bağlı genel halsizlik.
  • Ateşli hayvanlarda iştahsızlık yaygındır.
  • Etkilenen kemiğe dokunulduğunda ağrı.
  • Kullanılmama nedeniyle etkilenen kemik üzerinde kas kaybı.
  • Etkilenen kemiği çevreleyen dokuların şişmesi.
  • Sıvıyı veya irini boşaltabilen apseler gelişebilir. Bu, bacağın içinde bir kemik parçası öldüğünde ve vücut onu duvarla kapattığında yaygındır. Bu gerçekleştiğinde, buna sekestrum diyoruz.

Evcil hayvanınızda bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, muayene edilmek üzere veterinerinize getirmeniz önemlidir.

Osteomiyelitin Nedenleri

Kemik kırığı olan köpek - Veterineri Seviyorum

Osteomiyelit, bakterilerin kemik ve kemik iliğine sızıp çoğalarak vücudun savunmasını aşan bir enfeksiyona yol açmasıyla oluşur.

Bir enfeksiyon oluşturabilmek için bakterilerin kemikle temas etmesinin birçok yolu vardır:

  • Kırıklar, özellikle kemik açığa çıktığında enfeksiyona neden olabilir.
  • İmplantlar bakterileri yakalayabilir ve çoğalmalarına izin verebilir, çünkü bakteriler implantı vücudun enfeksiyonu ortadan kaldırmasını engelleyen bir zırh görevi gören bir biyofilm geliştirmek için kullanabilir. İmplantlardan kaynaklanan enfeksiyonlar ameliyattan günler hatta aylar sonra gelişebilir.
  • Ateşli silah veya ısırma ve pençe yaraları gibi delici yaralar vücuda bakteri bulaştırabilir ve osteomiyelite neden olabilir.
  • Köpeğin vücudundaki sistemik enfeksiyonlar kan yoluyla (hematojen olarak) kemiklere yayılabilir.
  • Kemiğe veya kemiği çevreleyen dokuya kan beslemesinin kaybı, yukarıda bahsedildiği gibi bakteriler, özellikle anaerobik bakteriler için mükemmel bir ortam oluşturabilir. Bu bir travma durumunda veya ameliyat sırasında/sonrasında ortaya çıkabilir.
  • Hastalıklı dişlerden kaynaklanan diş kökü enfeksiyonları, çene çevresindeki kemiğin enfeksiyon kapmasına neden olabilir.
  • Yenidoğan hayvanlarda kemikler büyürken ve kan damarları gelişirken osteomiyelit gelişebilir.
  • Uygun steril teknikler ve uygun antibiyotikler kullanılmazsa, cerrahi kemiğe enfeksiyon bulaştırabilir.
  • Kemoterapi gören evcil hayvanlarda olduğu gibi tehlikeye atılmış bağışıklık sistemleri, enfeksiyon geliştirmeye daha yatkın olabilir.

Enfeksiyöz bir ajana maruz kaldıktan sonra kemik ve kemik iliği enfeksiyonunun ortaya çıkması günler, haftalar hatta aylar alabilir. Acil bir neden olmasa bile evcil hayvanınızın osteomiyelit geliştirebileceğini unutmamak önemlidir.

Teşhis

Osteomiyelit teşhisi konan tıbbi rapor - Veterineri Seviyorum

Osteomiyeliti teşhis edebilmek için köpeğinizin bir veteriner tarafından görülmesi gerekir. Bir veteriner, evcil hayvanınızı muayene ettikten ve ayrıntılı bir öykü istedikten sonra osteomiyelitten şüphelenebilir. Etkilenen bacağın travma veya ameliyat öyküsü varsa, bu osteomiyelit şüphesini artırabilir. 

Osteomiyeliti doğrulamak için muhtemelen tanı testleri gerekecektir. Etkilenen kemiğin görselleştirilmesine izin verdiği için osteomiyeliti teşhis etmek için genellikle röntgen çekilir. Röntgende, osteomiyelitten etkilenen bir kemik anormal görünecektir ve eğer bir implant varsa, vidaların çevresinde boşluklar olabilir. Ayrıca kemiğin geri kalanından (sekestrum) duvarla çevrili bir kemik parçası da olabilir. 

Röntgenlerin genellikle gerçek hayatta olup bitenlerin yaklaşık on ila 14 gün gerisinde kalan kemik değişiklikleri gösterdiğine dikkat etmek önemlidir. Bu, bir röntgende enfeksiyon görülmese de, yine de oluşabileceği ve osteomiyelit ile ilişkili değişiklikleri görmek için daha sonraki bir zamanda röntgeni tekrarlamak gerekebileceği anlamına gelir.

Kan çalışmasında yüksek seviyelerde beyaz kan hücreleri (vücudun enfeksiyona karşı birincil savunması) ile enfeksiyon belirtileri olabilir.

Hangi bakterilerin bulunduğunu görmek için etkilenen bacaktan bir çubuk alınabilir ve tedavi seçeneklerinin özelleştirilmesine yardımcı olur. Buna kültür ve duyarlılık testi denir.

Veterineriniz teşhise yardımcı olacağını düşünüyorsa biyopsi ve ultrason gibi diğer testler önerilebilir.

Köpeklerde Osteomiyelit Nasıl Tedavi Edilir?

Veteriner bir köpeğe enjeksiyon yapıyor - Veterineri Seviyorum

Osteomiyelit ciddi bir durumdur ve tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir. Köpeğinize osteomiyelit teşhisi konulursa, uygun tedavinin mümkün olan en kısa sürede başlatılması önemlidir.

Kesin nedene bağlı olarak, tedavi değişebilir. En yaygın olarak, mantarların enfeksiyon nedeni olduğu gösterilmedikçe antibiyotikler reçete edilecektir. Veteriner hekiminiz, mevcut enfeksiyon tipine ve kültür yapılıp yapılmadığına bağlı olarak spesifik bir antibiyotik tipi reçete edecektir. 

Köpeğinize antibiyotik verilirse, bu muhtemelen uzun bir yol olacaktır. Tüm kürü bitirmeniz ve antibiyotikleri reçete edildiği şekilde doğru doz ve sıklıkta vermeniz önemlidir.

Köpeğinizin ihtiyacı varsa ağrı kesici de reçete edilebilir. Enfeksiyona bir mantarın neden olduğu tespit edilirse, köpeğinize mantar önleyici ilaç konulacaktır.

Etkilenen bacakta bir implant varsa, tedaviye yardımcı olması için bunun çıkarılması gerekebilir. 

Sistemik enfeksiyon, kırıklar, kemik/doku ölümü (nekroz) ve diş kökü apseleri için diş tedavisi gibi diğer spesifik nedenlerin ele alınması gerekecektir. Köpeğiniz ameliyat gerektirebilir ve tedavi birkaç ay sürebilir.

En kötü durumda, enfeksiyon çözülemezse ve enfeksiyon evcil hayvanınızın vücudunun geri kalanına yayılma riski altındaysa, etkilenen uzvun senaryo amputasyonu gerekebilir.

Osteomiyelitin Yaşaması ve Yönetimi

Bir köpeğe reçete veren veteriner - Veterinerliği Seviyorum

Uygun tedavi ile osteomiyelit tedavi edilebilir ve köpeğiniz tamamen iyileşebilir. Bununla birlikte, prognoz çok değişkendir ve dahil olan bakteri veya mantar türü, evcil hayvanınızın sağlığı ve enfeksiyonun nedeni dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. 

Genel olarak, akut olarak (birkaç gün içinde) ortaya çıkan enfeksiyonlar genellikle daha hızlı iyileşirken, aylardır var olan enfeksiyonların tedavi ile düzelmesi çok daha uzun sürebilir.

Köpeğinizin ameliyat olması gerekiyorsa, ameliyat sonrası bakımın evde yapılması ve reçete edildiği gibi verilen ilaçlarla birlikte yapılması önemlidir. Amputasyonu olan köpekler, tamamen iyileştikten sonra normal hayatlar yaşayabilirler.

Öne Çıkanlar ve Önemli Çıkarımlar

  • Osteomiyelit, kemik ve kemik iliğinin enfeksiyonudur.
  • Bu, kemik, en yaygın olarak bakteri ve nadiren mantar olan enfeksiyöz bir ajanla temas ettiğinde ortaya çıkar.
  • Kemikte bir enfeksiyon geliştiğinde, enfeksiyon ve iltihaplanma ile ilgili belirtiler göreceksiniz.
  • Osteomiyelit teşhisi, etkilenen bölgenin görüntülenmesini ve örneklenmesini içerebilir.
  • Evcil hayvanınızın yeterli tıbbi tedavi görmesi çok önemlidir. Evcil hayvanınızın uzun süre ilaç kullanması gerekebilir. 
  • Bazı durumlarda, implantları çıkarmak, etkilenen kemiğin parçalarını çıkarmak veya en kötü durumda etkilenen bacağı kesmek gibi osteomiyeliti tedavi etmek için ameliyat gerekir.
  • Uygun tıbbi tedavi ile osteomiyelitin prognozu iyidir, ancak bu, enfeksiyonun tipine ve ne kadar süredir mevcut olduğuna bağlı olarak değişebilir.

You Might Also Like:

Tambahkan Komentar Sembunyikan

AMP HTML BLOG

Amp HTML Blog Adalah Blog Percobaan Mengunakan Template AMP HTML.Situs Kami Menyajikan Konten Menarik Seputar Informasi Dunia Maya Dan Hal-Hal Yang Masih Berkaitan Dengan Blog AMP HTML.

NEWSLETTER SIGNUP

© 2017 Genel Blog - Template Created by goomsite And Otomologi- Proudly powered by Blogger